Микрогравитацията убива раковите клетки

Учени от Технологичния университет в Сидни са установили, че микрогравитацията (условията на безтегловност) може да унищожи ракови клетки, взети от агресивни и труднолечими тумори, съобщава БТА, като цитира „Сайънс алърт“.

Специалистите са тествали въздействието на микрогравитацията върху ракови клетки в капсули, поставени във вътрешността на въртяща се центрофуга. Оказало се, че в условия на безтегловност 80-90 % от туморните клетки от злокачествени образувания на яйчниците, млечната жлеза, носа и белите дробове, прекратяват растежа си без използване на препарати.

Обяснението е, че раковите клетки трябва механично да взаимодействат помежду си, а в условия на безтегловност това е невъзможно.

Учените планират да извършат 7-дневни експерименти в специално разработен модул на борда на Международната космическа станция. Модулът ще бъде доставен с кораб на „Спейс Екс“.

След приключването на експериментите клетките ще бъдат замразени и върнати на Земята, за да бъдат подложени на генетичен анализ, съобщава БНР.

Ако резултатите от него потвърдят заключенията на учените, ще може да се разработят нови методи на лечение, имитиращи ефекта от микрогравитация.