Мнозина родители пазаруват в Турция за първия учебен ден

Много родители предпочетоха да пазаруват за първия учебен ден в Турция. Сметките показват, че всичко необходимо в Одрин излиза на половин цена. Така в събота рано сутринта за кратко време дори се образува струпване от автомобили на ГКПП Капитан Андреево.

Христина Радева и Пламен Грозев, които утре ще влязат в класната стая обаче предпочетоха да пазаруват в Хасково. Изчисленията им показват, че с 500 лв са си накупили нещата за учебната година. Христина, която е първа година в ПМГ „Боян Петканчин“, е дала около 200 лв за комплекта учебници по английски език. 50 лв са й стрували тетрадките за първия учебен срок. Раницата също не е сред най-евтините неща. Този артикул може да се намери тук в Хасково на цени от 20 лв до 180 лв. Така хорчовете в семейството до момента са за около 500 лв., каза пред Taran.news майка й Анна Радева.

Пламен, който пък учи в Дървото е дал също около 500 лв за маратонки, ново яке и учебни пособия. Децата в Природо-математическата гимназия нямат харч за униформа, както е в Езиковата. Там тази година униформата излиза 143 лв.

В Одрин цените са в пъти по-евтини. Затова и много хора предпочетоха да пазаруват там.

От миналото още за първия учебен ден букетът за учителя е задължителен. Затова родителите утре трябва да се бръкнат поне с 5 лв., колкото струват маргаритките и хризантемите. Розата вече е на цена между 6 и 8 лв.

В хасковското СУ „Пайсий Хилендарски“ за трета поредна година ще се проведе инициативата „Подари надежда вместо цвете“. Събраните средства ще бъдат предоставени на деца в неравностойно положение. Идеята се прилага и в други школа.

По данни на РУО Хасково навсякъде школата в региона са готови да започнат първия учебен ден. Все още има свободни места за учители.