МОК разследва Сергей Бубка и Александър Попов за корупция

Международният олимпийски комитет започва разследване във връзка с обвинения за корупция срещу членовете на организацията Сергей Бубка и Александър Попов, съобщи ТАСС, цитиранана от БТА.

Двамата популярни спортисти от близкото минало, както и други членове на МОК, са заподозрени, че са взели подкупи при избора за домакин на Олимпиадата през 2016 година.

Разследването е във връзка с твърденията на бившия губернатор на щата Рио де Жанейро – Сержио Кабрал, който излежава присъда за корупция. Той е споменал членовете на МОК в своите показания относно избора на Рио за домакин на Олимпиада 2016. В показанията Кабрал посочва, че през 2009 година е дал пари на тогавашния президент на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, а той ги преразпределил между няколко от членовете на МОК, в това число четирикратният олимпийски шампион по плуване Александър Попов и световният рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка. В замяна те трябвало да гласуват за Рио на изборите.

„Дори не гласувах за Рио“, оправда се 47-годишният Попов, един от тримата руснаци, членове на Международния олимпийски комитет. Бубка, който оглавява Украинския олимпийски комитет, също отрече обвиненията: „Напълно отричам всички фалшиви твърдения“, заяви той.

Източник: БНР Снимка: Уикипедия