ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

Надежда! Лекуват рак в България с нови методи

Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават възможност за пълно излекуване. Това отчетоха водещи специалисти в областта на хематологията на научна конференция в Пловдив.

Все повече пациенти с онкологични заболявания на кръвта успяват да се преборят с тежките диагнози благодарение на новостите в лечението – чрез таргетни, имунни и генни терапии, съобщи БНТ. Всички медикаменти в новите терапии за здравноосигурените лица се поемат от касата.

В областта на хроничната миелоидна левкимия, където вече говорим при спазване на определени индикации за спиране на лечението, т.е. вече говорим не само за лечение на нашите онкохематологични пациенти, а за излекуване, каза проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология.

В четири центъра в страната активно се прилага трансплантация на стволови клетки. „Успяваме да удължим живота на пациенти, които подлежат на трансплантация, част от тях да излекуваме напълно и ги проследяваме във времето. Към момента резултатът от трансплантациите отговаря на световните стандарти“, посочи хематологът доц. Емил Спасов.

Vesti.bg