Намериха оръжие на Васил Божков и бланка за криминална регистрация

В хода на извършваните действия по разследването срещу Васил Божков са открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява, съобщават от прокуратурата. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст. При обиските е открито и оръжие.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети се изземат за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Освен това в помещенията е намерено огнестрелно оръжие. В заключена каса е открита и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация – образец №5 на лицето Васил Божков. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката, информираха от държавното обвинение.

От прокуратурата съобщават още, че е идискано от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

  • регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;
  • съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;
  • има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето Васил Божков, ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

снимки: Прокуратура Р България