БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Напрежението край „Росенец“ расте, има сблъсъци с полицията

Протестиращи искат да блокират пътя Бургас – Созопол минути след 11 часа днес. По-рано стотици се събраха в парк „Росенец“. Там трябва да се състои масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Повод за инициативата е инцидентът, при който бившият министър на правосъдието Христо Иванов и двама представители на партията „Да, България“ не бяха допуснати до морския бряг от служители на НСО, които охраняват района.

Полицията не допуска протестиращите до плажа. Кметът на Бургас Димитър Николов е разговарял с директора на ОД на МВР Бургас, който е обяснил, че няма да промени планът за сигурност. Недоволните бявиха, че полицията изпълнява заповеди на Ахмед Доган.

В момента между 30 и 50 автобуси пътуват към парка, за да подкрепят Ахмед доган. Сред тях има рейсове с хасковска регистрация. Амтобуси има и от Кърджали, Силистра, Търговище.
Въпреки, че бариерата е премахната, достъпът до брега отново не е възможен, защото 300 метра по-надолу е поставена ограда с надпис „Частен имот“. Лек сблъсък между двете групи протестиращи в района на парк ”Росенец”. Симпатизанти на ДПС се опитват да достигнат до плажа, но другата група ги спира. Намеси се и полицията, която избута привържениците на Доган. Хората започнаха да скандират – „Мафия“ и „Оставка“.

Има заглушени радиочестотни канали.

Към 11.45 ч привържениците на ДПС се приближиха на метри отхората, които искат да стигнат до плажа. Между двете групи има кордони от полицаи и жандармерия. Евродепутатът Илхан Кючук отказа да отговаря, защо младежите от ДПС са се приближили към другата група. „Ние сме миролюбиви, не сме за насилие. Хората ни не са организирани, това е тяхната воля да бъдат тук“, каза още той. От БТВ няколко пъти го попитаха, защо се приближават към другата група, която иска днес масово да плажува. Протестиращите пък заявиха, че искат промяна и че тя ще се случи. Те също обявиха, че не искат насилие. Симпатизантите на ДПС казват, че са отишли в парка на разходка и че са там, за да не се допусне случаят „Катуница“.

В 12 ч кметът на Бургас Димитър Николов, който бе на място, бе освиркан от хората. Множеството го нарече к… та на Доган. Стигна се до кратък сблъсък между полиция и протестиращи. Хората атакуваха и направиха опит да разбият кордона на жандармерията. Те не са допускани от МВР до плажа, въпреки че имат разрешение за протест.

снимки БНР и Фрог нюз

One thought on “Напрежението край „Росенец“ расте, има сблъсъци с полицията

Коментарите са затворени.