Наско Сираков поиска акциите на Левски

Наско Сираков е изразил желание да получи 86,6% от акциите на клуба, които са притежание на Георги Попов, това разкри от Дубай собственикът на 26-кратните шампиони.

„Проведох личен разговор по телефона с г-н Наско Сираков, който изяви желание в общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от господин Борисов. И със съдействието на Павел Колев да продължат в борбата за спасяване на любимия ни клуб. Благодаря на феновете за всичките им усилия и за това, което правят в този тежък момент за клуба“, заяви Попов пред БТВ.Както е известно, голмайстор №1 в историята на 106-годишния клуб, в компанията на три поколения ветерани и легенди, пратиха писмо до Попов и Божков, с молба да им върнат клуба.

Собственикът на 86.6% от акциите на Левски Георги Попов призова премиера Бойко Борисов да предаде ценните книжа на ветераните и легендите на „сините“. Попов се включи в предаването „Тази сутрин“ по bTV от Дубай, където се намира заедно с финансовия благодетел на Левски Васил Божков. Двамата имат повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Акциите бяха джиросани на Борисов от собственика им в последната година Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Министър-председателят на България обаче отказа да ги приеме. Част от легендите на Левски пък призоваха Божков и Попов да им прехвърлят акциите.

„От Борисов нищо не се иска. Той може в момента да откаже акциите, но трябва да го направи в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг. Нашето искрено желание е те да бъдат прехвърлени на тези, които милеят за клуба. Но нека той да реши, това е негово право. Вчера получихме писмо от легендите на Левски. Моята единствена молба е това писмо да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас“, сподели Попов, като добави, че е имал разговор с една от най-големите „сини“ легенди Наско Сираков.

„Не мога да съветвам. Казвам каква е юридическата страна на въпроса. Апелирам към него да запази клуба, предавайки акциите на ветераните или на когото той пожелае“, каза още Попов при едно от малкото му медийни изявления. Да си измия ръцете е абсолютно абсурдно твърдение. Не бягам от съдбата на Левски. Искам Левски да живее, а ние нямаме възможност в момента, след неправомерните действия, които бяха предприети срещу нас. Как да издържаме клуба при блокирани сметки, при издадени незаконно актове и блокирани имущества, с незаконно издадени постановления на НАП на базата на указания на прокуратурата? Това е един законен кръг, в който НАП се позовава на прокуратурата, прокуратурата се позовава на НАП, а всъщност няма нито едно законно обвинение срещу нас?“, каза Попов.

„Да се върнем до януари месец – при срещата на господин Борисов с феновете. При всички последвали изявления, че трябва да бъде сменена собствеността, че трябва да бъдат предприети едни или други акции, за да може държавата, в лицето на Спортния тотализатор, да подпомага футболния клуб. Ако това не е политизиране на въпроса, значи аз наистина не разбирам. Нашата позиция е съвсем друга – трябва най-накрая всичко това да се изчисти и държавата да не се меси в работата на частни дружества. Мен ме интересува бъдещето на Левски. През март миналата година застанах с лицето си пред цялата левскарска общност, за да бъдем хората, които ще вложат всичките си усилия за изваждането на Левски от дъното, на което той беше стигнал с всички тези натрупани дългове. Клубът имаше 32 млн. лева задължения, включително към НАП  и държавните институции“, обобщи Попов.
 
Той още веднъж призова Бойко Борисов да прехвърли ценните книжа на легендите и разясни, че не е водил разговори с баскетболния треньор Константин Папазов, който твърдеше, че ще бъде новият притежател на акциите. „Нека Борисов ни джироса акциите, нека се откаже. Ние ще изпълним искането на ветераните. Но ние нямаме право на това. Това е решение на господин Борисов. Ние не можем да го съветваме какво да прави. Просто ще се загуби много време в пътуване на акциите нагоре-надолу. За това най-простото решение, ако искаме всички да спасим клуба, е да се спази законът и той да джироса акциите на когото прецени“, заяви Георги Попов.
 
„Феновете, с които съм се срещал многократно, са били винаги разединени. Никой от тях не е упълномощил господин Папазов да получи акциите, а от друга страна нямаше как да ги върнем в клуба, тъй като клубът не може да бъде собственик сам на себе си. За това съвсем логично е, за да може да се спаси този клуб, който е една история жива, да бъдат предприети прагматични действия и това беше единственото прагматично действие“, добави Попов. Той не пожела да коментира думите на Васил Божков пред bTV, че има възможност да върне акциите „откъдето ги е взел“.

От своя страна премиерът Борисов коментира по време на инспекцията на строителството на газовата връзка с Гърция, че джиросването на акциите е било подигравка. По думите му акциите не са негови. „Няма да ме вкарате в тази игра. Няма полезен ход. Подиграха се с „Левски“, каза Борисов. Според него в случая няма казус, както няма такъв и с комуникацията между финансовия министър Владислав Горанов и Васил Божков, за която бизнесмена публикува данни в профила си в социалната мрежа.

Източник: БНР Снимка: dunavmost.bg