КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Независим прокурор? Глупости

България ще има независим прокурор, който ще може да разследва Главният прокурор, при хипотеза, че е извършил престъпление. Както е в Израел. Аплодисменти. Ама дали в България ще стане? Аз се съмнявам. Не заради друго, а най-малко, защото в Конституцията ни няма такава фигура.

И какво значи „независим“ обвинител, който ще се избира от зависима прокурорска колегия. Хайде на бас, че като излезе кандидатура за независим прокурор, колегията ще го избере, не с две – трети, както гласуваха министрите, а единодушно. Филмът е гледан.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че нямало да се пипат другите големи в съдебната власт, сиреч шефовете на върховните съдилища. Е, защо така? Те да не са нещо по-различно от всички нас? Не са. Нагледали сме се, съдии от всякакво ниво да се изживяват сякаш са родени със златна лъжичка в устата, ама не са.

Г-н премиер, онези с черните тоги имат достатъчно привилегии, които дори дразнят хората. Така че не разделяйте. Всички в тази държава трябва да могат да бъдат разследвани. Иначе файда няма никаква.

Всичко наведнъж не може да стане. Това е така. Ако сте започнали реформа в съдебната власт, то изкарайте прокуратурата от нея, както е в Италия. Разбира се, първо трябва да се промени Конституцията ни. А после и другите неща. Дори, ако трябва и ритуално да режете живо месо. За да не останем с горчивото усещане, че всичко пак е съшито с бели конци. И да не си мислим, че е симулация на съдебна реформа.

Снимка: bg.exitdep.com