Неизвестен на науката гущер открит в стомаха на летящ динозавър

Палеонтолози в Китай са открили почти цялостни останки от непознат на науката гущер в стомаха на летящ динозавър, предаде БТА.

Неизвестното досега влечуго, обитавало Земята преди 125 милиона години, е наречено Indrasaurus wangi, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на публикация в сп. „Кърънт байолъджи“. Наименованието на гущера е препратка и към древната легенда, според която бог Индра е погълнат от дракон в епична битка. пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на публикация в сп. „Кърънт байолъджи“.

Почти напълно запазените останки свидетелстват, че гущерът е бил погълнат цял от дребен летящ динозавър от вида Microraptor zhaoianus.

Палеонтолози и преди са намирали гущери, както и бозайници, птици и риби в стомасите на летящи динозаври. Микрорапторите са били с големи очи, което навежда на мисълта, че са ловували през нощта.

Намереното в стомаха на Microraptor zhaoianus влечуго има зъби, каквито не се срещат при други видове. Това кара учените да смятат, че древното създание се е „придържало“ към уникална диета.

Останките от летящия динозавър и гущера са намерени „погребани“ под вулканична пепел в провинция Ляонин в североизточната част на Китай.

Източник и снимка: БНР