Не изследват полицаи в Хасковско за коронавирус, има недоволство

Нито един полицай в Хасковска област не е тестван досега за коронавирус и няма да бъде изследван. Това предизвиква недоволство сред служителите на МВР тук, научи Taran.news. По неофициална информация приоритет за тестване остават лекарите, въпреки че и при тях не всички са изследвани. Днес се очакват резултатите на персонала във физиотерапевтичното отделение на хасковската болница, твърдят запознати.

На полицаите, които също са на първа линия в борбата с вируса, не е казано в прав текст, че няма да бъдат изследвани. Неофициалната информация от оперативния щаб обаче е, че само ако някой униформен се почувства зле и се появат симптоми, то тогава да му бъде направен тест. На един от брифингите на областния кризисен щаб от Taran.news зададохме точно този въпрос на директора на полицията Ангел Цанков и тогава той отговори, че подчинените му нямат здравословни оплаквания. По въпроса за тестването отправихме въпрос и към здравното министерство и очакваме отговор, който ще публикуваме веднага щом го получим.

Иначе обект на коментар в полицията е и това, че дезинфектантите не достигат. Според наши източници от МВР почти всички полицаи си купуват сами препарат. Това, което им се дава служебно е безкрайно недостатъчно и дори обидно малко, както ни разказаха служители под пагон.

Защо не е осигурено достатъчно количество дезинфектант не е ясно. Икономисти обясниха, че това колко ще се изпише и закупи зависи от счетоводството в едно предприятие. Нашата проверка установи, че такъв препарат се дава само на полицаите от РПУ Хасково, за останалите в региона няма.

„Тук не става въпрос само за нашата безопасност, но и тази на гражданите. Контактуваме с много хора, включително и такива, които са под карантина и ако не сме добре защитени какво става. За една смяна през пунктовете минават над 1 000 автомобила“, обясниха полицаи.

Първоначално, когато заработиха КПП-та в областния град униформените нямаха ръкавици и пипаха с голи ръце декларациите. Сега вече са снабдени. Тогава имаше ситуации, при които шофьорите се възмущаваха и се страхуваха, че може да се разнесе заразата.