Николай Банев остава в ареста

Специализираният наказателен съд отказа да пусне от ареста Николай Банев.  

Банев, заедно със съпругата си Евгения и с майка си Мария, е на съд за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Бизнесменът ще иска по делото да бъдат разпитани премиерът Бойко Борисов и бившите министри в първото му правителство – Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, съобщава БНР.

Според съпругата на Банев – Евгения Банева, през годините до тях са били подавани много официални сигнали, свидетелстващи за тревожната ситуация в предприятията, управлявани от семейството, сред които и за „Полимери“.  

„Тези материали са отделени в 27 чувала. Тепърва съдията позволи тези материали да ни бъдат предоставени в копия, за да имаме и ние достъп до една дългогодишна кореспонденция, свързана с престъпното бездействие на институциите, в продължение на доста години, и неглижиране на всички сигнали, които ние сме отправили до Министерство на икономиката, до министър-председателя, до Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи, и до други институции“.

Решението на спецпрокуратурата да раздели материалите по мегаразследването в две дела се оказа проблем, защото оригиналите на справки и декларации от НАП липсват от папките по данъчното дело. Затова съдът ги изиска от прокуратурата.

Татяна Дончева, адвокат на Евгения Банева, обясни процедурата:

„Просто това е наложително, за да кажете на някой, че не си е платил данъците! На днешното заседание съдът прие, че доказателствата, които се искат, трябва да са налице – не само за въпросните справки на хора и приложенията към тях, а и за доказателствата в чувалите, които прокуратурата формално държи по другото дело – че тя трябва да представи на другото съдебно заседание копие от доказателства, заверени, за да могат да бъдат взети предвид“.

Източник: БНР