Николай Младенов лъсна в „Пандора пейпърс“

Кумецът на бившия премиер Бойко Борисов – Николай Младенов е вторият политик, чието име фигурира в „Пандора пейпърс“, съобщава bird.bg.

Според информацията той е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Младенов обяснява пред bird.bg, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, казва Младенов, който е цитиран от различни медии.

Българските политици, чиито имена излизат директно в „Досиетата Пандора“ са Делян Пеевски и Николай Младенов.

сн. Уикипедия