„Обединени патриоти“: Правителство на малцинството е вариант, ако „Атака“ снеме подкрепата си за ГЕРБ

Правителство на малцинството е вариант, ако „Атака“ снеме подкрепата си за ГЕРБ и не преподпише коалиционното си споразумение с водещата управляваща партия. Това стана ясно от думите на съпредседателите на парламентарната група „Обединени патриоти“ Валентин Касабов и Искрен Веселинов, които коментираха пред журналисти в парламента вчерашното решение на Националния фронт за спасение на България и ВМРО да изключат „Атака“ от малката коалиция и бъдещето на управляващата коалиция.

„Коалиция „Обединени патриоти“ съществува. Ангажименти за управление на страната продължават да бъдат и наши ангажименти. Няма причина да съгласуваме вътрешнокоалиционните си отношения с г-н Борисов. На практика това не е промяна на управленската формула. Продължава управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Имало е и правителство на малцинството, нали така“, каза Искрен Веселинов.

„Още повече, че той може да продължи, в смисъл „Атака“ да си направи един допълнителен договор и да продължат с голямата коалиция с ГЕРБ. Не сме женени като за парното. Няма вечно. Значи развод, нормално, 20 човека казаха „Не ги искаме“, и край, няма драма“, добави Валентин Касабов.

Ако „Атака“ официално спре да подкрепя правителството, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма да имат мнозинство в Народното събрание и ще имат само 115 народни представители.

След решението на парламентарната група „Обединени патриоти“ да изключат депутатите от квотата на „Атака“ Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, останалите 4-ма (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) могат да останат гражданска квота в редиците на групата, потвърдиха и днес съпредседателите на патриотите. Валентин Касабов обясни:

„Те имат избор, тъй като ние имаме добри взаимоотношения с тях, може да останат и да се присъединят към нас, но това е тяхно решение. От тук нататък питате какво ще се случи, най-вероятно поредният сценарий с много неприятен край, ще има викане, крякане“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова изрази очакване патриотичните партии в управляващата коалиция да спазват управленското коалиционно споразумение: 

„С политическа партия ГЕРБ имаме един принцип – да не се месим във вътрешните работи на други партии. Няма данни за преформатиране. Аз смятам, че ако има някакви проблеми, би следвало те да се решат в Коалиционния съвет. Аз разчитам, че всички са достатъчно отговорни да се придържат към коалиционното ни споразумение за управление, което е все още факт“.

Източник: БНР Снимка: Vesti.bg