Обявиха нови мерки за справяне с африканската чума по свинете

Централният епизоотичен съвет към правителството проведе двучасово заседание в Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев във връзка с африканската чума по свинете. 

След заседанието министърът на земеделието Десислава Танева обяви:

„В България има 110 регистрирани кланици, 67 са за клане на свине. Тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време, с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност“.

В България към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 от тях вече бе установена африканска чума по свинете. За всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20 км санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези зони не трябва да има „заден двор“ – не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Това ще го приведем също незабавно“.

Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а след това ще очаква възстановяване на разходите от Европейската комисия.

Още от петък има издадена заповед да се отговаря в максимално кратък срок на въпросите на Министерството на околната среда за съгласуване на площадки за загробване. Такава ще има във всяка община. Танева съобщи още, че у нас са регистрирани 22 случая на заразени домашни свине и 20 – на диви. Потвърден е и случай в тип „заден двор“ във Видинско. 

Вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните и кметовете да съдействат:

„Без адекватни мерки и от тяхна страна много трудно ще се справим. Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор – заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново“.

Край русенското село Голямо Враново трябва да започне евтаназия в свинефермата с над 25 хиляди прасета. Собствениците отказват да умъртвяват животни, преди да се направят повторни изследвания за заболяването.

Заради чумата по свинете в 4 области в страната беше обявено бедствено положение. Това са Русе, Добрич, Плевен и Разград.

Източник: БНР