Опасността не е отминала от пожара в цеха за тротил в завод „Дунарит“ в Русе

Пожарът в цех за тротил във военния завод „Дунарит“, който избухна преди обед, е потушен. Огънят в цеха е потушен, но опасността не е отминала.  

Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са евакуирани. Евакуират се и училища и жилищни кооперации в близост до завода. Това съобщи пред БНР директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. 

„Няма загинали, няма пострадали. Все още не можем да кажем, че опасността е 100% преминала. Мерките, които са взети, дават добър резултат“, заяви гл. комисар Николов.

Предприети за действия за ограничаване на вредните последици от инцидента. Всички налични екипи на пожарната са насочени към мястото.

Все още не е ясна причината за пожара, предстои разследване, съобщи пред БНР кметът на Русе Пламен Стоилов и добави, че ситуацията се наблюдава от въздуха с три дрона.

„В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване, независимо, че количеството е около 1 тон, не е много“, обясни Стоилов. По думите му става дума за производствен цех и вероятно смесване на тротил с амониева селитра. „Какво се е правило в този цех и какво се е произвеждало, може да каже само ръководството на завода. Важното е, че няма детонация“, обясни той.

Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата, заяви кметът на Русе.

Източник: БНР Снимка: Aktualno.com