Опит за второ българско изкачване на К2

В близките седмици опит за второ българско изкачване на К2 (8611 м) ще направи Стефан Стефанов. В края на миналата седмица той пристигна в Базовия лагер на втория по височина връх на планетата и започна аклиматизация, като вече е достигнал Лагер 1.
На 15 май тази година Стефанов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а миналата пролет стъпи и най-високия връх на планетата – Еверест, от север.

На К2 е посветена завършващата днес кинопанорама, организирана от Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“. Тя е под надслов “Най-красивият и най-трудният”, тъй като К2 е сочен от мнозина за най-трудния, без технически лесен маршрут до него, а също и за най-красивия сред 14-те най-високи върха на планетата. Това е и единственият осемхилядник, на който все още няма осъществено зимно изкачване, въпрeки дългогодишните опити на алпинисти от цял свят.

Единственият българин, стъпил на К2 до момента, е Боян Петров – на 31 юли 2014 г.
Кинопанорамата е по повод 65-ата годишнина от първото изкачване на върха, осъществено през юли 1954 г. от италианците Акиле Компаньони и Лино Лачедели. Експедиция, която, въпреки продължилите години наред полемики и спекулации, успява да осъществи своята цел.

Преди дни в Полския институт бяха показани 3 филма, посветени на исторически експедиции до К2 през годините, а довечера е ред на американската лента „Изкусителят К2“. Филмът прави сравнение между експедициите от миналото и настоящето и е носител на Голямата награда на Банскофилмфест’ 2013.

3 юли, сряда, Дом на киното, София: „Изкусителят К2“, САЩ, 2013, Дейв Олсън, Джейсън Рийд, 75′

Източник: БНР Снимка: Радиото използва личен архив