Оправдаха хасковски лекар за шофиране след употреба на алкохол

Най-вероятно Върховният касационен съд ще реши делото на хасковския лекар Айхан Енвер. Районен съд Хасково и Окръжен съд се разминаха в мнението си за ординатора в хасковската Кардиология.

На 6 април миналата година д-р Айхан Енвер шофирал джип Ауди Q 7. Пътните полицаи го спрели за проверка на кръстовището на бул „Илинден“ и ул. „Днепър“. С дрегер установили 1.36 промила алкохол в кръвта му.

По време на разследването медикът твърдял, че е взел хапче и затова концентрацията на алкохола била 40 пъти по-висока, научи Taran.news. Ченгета обясниха, че 41-годишният д-р Айхан Енвер е пил бира преди да подкара луксозната кола.

Прокуратурата обаче не се е съгласила, че хапчето е виновно за по-високата концентрация на алкохол. Държавното обвинение не се е съобразило, че жената на медика е полицайка в МВР Хасково и го е предала на съд. От публикуваното решение става ясно, че Районен съд Хасково е преценил, че докторът е виновен. Окръжните съдии Миглена Тянкова, Филип Филипов и Ирена Аврамова го оправдават и приемат, че концентрацията е 1.07 промила, а не 1.36. И понеже под 1.2 промила наказанието е само административно, тримата съдии постановяват глоба от 1 000 лева и лишаване от право да шофира за 12 месеца.

От публикуваното съдебно решение не се разбира защо първо концентрацията е 1.36 промила, а по-късно става 1.07. Не е ясно и каква е осъдителната присъда на Районен съд Хасково, която е отменена от по-горната инстанция.

Страните имат 15 дни да сезират върховните магистрати.