Осъдиха лекар за смъртта на бебе при раждане

Съдът е признал за виновен лекар, обвинен от Окръжна прокуратура-Монтана за извършено от него разждане, завършило със смърт на бебето, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият работел като лекар в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Петка“ АД-Видин. На 27 януария, той прегледал чрез видеозон постъпила в болницата пациентка.

Преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане.

Около 22:10 часа, докторът е извършил преглед на жена, след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични.

При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Четиридесет минути по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, той е извършил преглед, при който установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв.

Детските тонове започнали да падат. При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея, той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил.

Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Еи продължил раждането по неправилен начин – чрез „прийома на Кристелер“.

Вследствие на това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. В 23:15 часа жената е родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

За извършеното от подсъдимия престъпление – немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено условно наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

Източник: Дарик нюз Заглавието е на Taran.news