Технологии

Откриха екзопланета с условия за живот

От НАСА откриха екзопланета с потенциал за атмосфера, богата на водород, както и водна повърхност, която прилича на океан, съобщи ДПА. Тя е 8,6 пъти по-масивна от Земята.

Изобилието от метан и въглероден диоксид и недостигът на амоняк подкрепят хипотезата, че може да има воден океан под богатата на водород атмосфера на „K2-18 b“. Възможно е и да е била открита молекула, наречена диметил сулфид, но са необходими повече изследвания, казаха от НАСА. На Земята диметил сулфид се произвежда само от живи същества, като по-голямата част от молекулата се отделя от фитопланктона в морските среди.

Размерът на планетата сочи, че е възможно да съдържа голяма мантия от лед с високо налягане, като планетата Нептун, но е с по-тънка богата на водород атмосфера и океанска повърхност. Възможно е също океанът да е твърде горещ, за да бъде обитаем или изобщо течен.

Въпреки че „K2-18 b“ се намира в обитаемата зона и има наличност на молекули със съдържание на въглерод, това не означава непременно, че може да поддържа живот, добавиха от НАСА.

сн. Уикипедия /архив/