Отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. „За“ гласуваха 76 депутати, а се въздържаха 81.

Дори заявената подкрепа от депутатите от малкия коалиционен партньор от управляващата коалиция в лицето на НФСБ не бе достатъчна, за да бъде прието предложението на БСП. Депутатът Валери Симеонов обоснова решението си с идеята  да се постигне дебат по темата с малките пенсии в България.

„Точно, защото не се отказваме от нашите убеждения и обещания, ние на първо четене ще си  подкрепим внасянето на преговорите.“

Румен Генов от ГЕРБ заяви, че за предложението на БСП ще са необходими над един милиард и 700 милиона лева за догодина като не се посочва откъде те ще бъдат взети.

Драгомир Стойнев от БСП поясни, че не е честно разликата в пенсията да бъде между 200, 250 лева между хора, пенсионирали се преди 2000 г., и тези, които се пенсионирали преди две години.

Така над 340 хиляди пенсии няма да бъдат преизчислени, а това е над 23 процента от всички, които получават пенсия у нас.

Източник: БНР