БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

От ГЕРБ обявиха, че част от подкрепящите президентството, са платени

Част от хората, които са били на протест в подкрепа на президента Румен Радев, са платени, обявиха на пресконференция от ГЕРБ тази сутрин. Вчера в словото си пред хората държавният глава Румен Радев посочи, че след протеста, част от хората ще бъдат обявени за платени. И това се случи днес сутринта.

От управляващата партия обявиха, че политическата отговорност за сблъсъците от снощните часове и вандалските прояви е на президента. Няколко часа след изразеното недоволсдтво, част от протестиращите се опитаха да препречат пътя на автобусите с привърженици на премиера Бойко Борисов и правителството. Снощи БТВ излъчи разговори с недоволни, които опитаха да препречат пътя на рейсовете. По думите им тяхната цел не е била да има насилие, а да покажат, че хората в тях са взели пари, за да бъдат в центъра на столицата и да бъдат разобличени. Тома Биков от ГЕРБ отрече привържениците на партията да са доведени под конвой.

Днес от ГЕРБ посочиха още, че част от протестиращите срещу правителството са превърнати във фон на шпицкомандите на бизнесмена Васил Божков.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви: „Няма да допуснем гражданска война дори да имаме шанс да спечелим. Не може да е демократично, когато ти си спечелил и си избран, а когато е избран друг това вече да не е демократично“.

Малко след 18 часа снощи Румен Радев призова хората да не бъдат агресивни „към нашите братя и сестри“.

Пред БНТ тази сутрин бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, че митингът на управляващите е бил организиран.
По повод декларация, разпространена от ГЕРБ, от президентството отговориха: „Управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление“.

А от МВР за напрежението снощи съобщиха: Около 19.50 е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на „Дондуков“ 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на „Дондуков“ 1, част от събралите се пред „Дондуков“ 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на „Дондуков“ 2) са нанесли щети на два автобуса.

снимка: БНР