България

От днес партиите и коалициите могат да се регистрират в ЦИК за участие в местния вот

От днес до 11 септември партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в местния вот в Централната избирателна комисия.

За участие в изборите имат право да се регистрират единствено хора, които са живели в България най-късно от 26 април насам. Т.нар. принцип за уседналост важи както за правото на глас, така и за регистрация като кандидат за местния вот, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев:

„Гражданин, който желае да гласува и да се регистрира като кандидат, трябва да има най-малко шест месеца постоянен или настоящ адрес на територията на Република България и съответно постоянен или настоящ адрес на територията на даденото населено място, където ще гласува дали ще се кандидатира“.

След промяната в закона, партиите и коалициите могат да финансират предизборната си кампания и чрез дарения от фирми.

„Допустимо е вече финансирането чрез средства на юридически лица и еднолични търговци, както и съответно на граждани на държави-членки на ЕС“. 

Първият тур на изборите за кметове и общински съветници е на 27 октомври.

Партия ГЕРБ се регистрира първа в Централната избирателна комисия за участие в местния вот, след като и за тези избори представители на младежката организация дежуриха пред ЦИК. 

Подписите бяха внесени от представителите на ИК на ГЕРБ – кметовете на Бургас и Стара Загора Димитър Николов и Живко Тодоров.  

„Тръгваме с амбицията да победим на тези избори и всеки един издигнат наш кандидат да спечели“, заяви след внасянето на изборните книжа административният секретар и координатор на ГЕРБ в София Цветомир Паунов.

Очакванията на партията са да постигнат не по-малко мандати от предходните местни избори. На въпрос относно кандидата на ГЕРБ в София, Цветомир Паунов заяви, че Йорданка Фандъкова заедно с обновен екип е задължително да продължи да бъде кмет на София, за да може, по думите му, развитието на града да продължи.

Критиките за ремонтите в София определи по-скоро като технически, а не като политически, макар това да са внушенията. Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще се кандидатира за нов мандат в София. Омбудсманът Мая Манолова пък каза, че няма да обяви днес решението си дали ще се впусне в надпреварата.

Другата политическа формация, която успя да се регистрира в ранните часове днес, е „Демократична България“, които влизат в общата формула ДСБ, „Да, България“ и Зелено движение.

Това са вторите избори, в които участва „Да, България“. Те очакват да покажат допълнителна консолидация, след като по-рано издигнаха кандидатурата на Борислав Игнатов за кмет на столицата.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че в София ще се борят за балотаж „като реална алтернатива на управленския модел в страната, защото очевидно особено в София нито Фандъкова може да бъде алтернатива на Мая Манолова, нито Манолова може да бъде алтернатива на Фандъкова“.

И очерта „червени линии“, които няма да бъдат пресичани: „Партиите, които участват в настоящия управленски модел, при който докарват страната в тупик“.

„Воля“ също се регистрира за участие в местните избори чрез упълномощено лице. В края на юни лидерът на партията Веселин Марешки обяви намерението си да се кандидатира за кмет на София. 

Източник: БНР