Парламентарната комисия в НС обсъжда президентското вето на сделката за Ф-16

Парламентарната комисия по отбрана се събира извънредно днес заради президентското вето на сделката за изтребителите Ф-16. Очакванията са ветото да падне в зала още до края на седмицата.

Още при първото обсъждане в комисията ратификацията мина с гласовете на ГЕРБ, на ДПС и на ВМРО. Залата повтори конфигурацията, като гласуването събра 123-ма депутати. Ако това се запази, мнозинството със сигурност ще преодолее ветото, за което са нужни минимум 121 гласа.

„В България има консенсус за евроатлантическата ни ориентация, а при ратификация на вече подписан договор няма какво да се предлага между двете четения“, отговори на президента председателят на комисията по отбрана Константин Попов. Той призова за мъдрост и отговорност, за да има, „договор, който гарантира сигурност за България“.

От ДПС и част от ОП също посочиха, че са за договора, а от БСП оцениха аргументите на президента, като припомниха, че параметрите са били променени по време на процедурата, и заявиха подкрепата за ветото.

До 5 септември важи цената от 2,2 милиарда лева, предложена от САЩ, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни наскоро, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите.

Тази вечер се очаква държавният глава Румен Радев да направи изявление, в което заради високата обществена значимост да аргументира пред медиите мотивите, с които вчера наложи вето върху ратификацията на договорите за придобиването на осемте изтребители Ф-16 Блок 70.

В мотивите си Радев посочва, че като държавен глава и върховен главнокомандващ не може да бъде безучастен към процесите на модернизиране на българската армия. Според него острите спорове в Народното събрание са показали, че не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие по параметрите на договорите, което определя като „изключително тревожно“. Президентът оспорва и „бързата писта“ на ратификация, като визира, че тя е направена в две четения в рамките на едно пленарно заседание. Поставя въпроса и за огромния финансов ресурс, и за рязкото повишаване на бюджетния дефицит.

„На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качеството му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване, обучение на личния състав“, посочва президентът.

Още преди да наложи ветото Румен Радев зае позиция, че способностите на новите изтребители не трябва да бъдат орязвани:

„Става въпрос за огромния пакет от оборудване и услуги, които трябва да бъдат доставени заедно с този самолет, дори една малка част от този минимално необходим пакет да го няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може и да излети“.

Източник: БНР