България

Парламентът отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16

Народното събрание отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16. След два часа  дебати, със 128 гласа парламентът отхвърли възраженията на президента по ратификацията на договора. 

В началото на дебата Румен Гечев от БСП предложи ветото на президента да бъде подкрепено и покупката на изтребителите обсъдена отново. Депутатът от левицата коментира за пореден път цената на изтребителите, като посочи, че тя е изключително висока, както и че сделката крие скрити разходи. Предварителното изплащане на самолетите е изключително сериозен разход за страна като България, изтъкна Гечев:

„Прогнозна цена означава, че цената, която сега е заявена, не е последна. И в клаузите на договора много ясно доставчикът е посочил, че той може без предупреждение да промени с 10% цените, считайте автоматично с колко към момента, 230 млн., без да се замисли. Няма доставчик, който няма да използва тази възможност. Второ, в договора пише, че само с уведомяване, без съгласието на българската страна може да се промени цената с над 10%.

Христо Гаджев от ГЕРБ опроверга думите на Гечев. Според Гаджев опозицията прави неверни внушения. 

А бившият военен министър и депутат от управляващата партия Валентин Радев обясни кратко:

„Изкуствено манипулирате, но като цитирате, казвайте и едната, и другата истина. И всички останали ще си направим добре изводите“.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че тезата на БСП e фалшива и българското законодателство позволява покупката на самолетите:

„Ако цялото ви условие е построено върху фалшиви твърдения и от там фалшиви изводи, това е друг въпрос. Но тук никой не е лъгал. Тезата беше друга. Българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника без търг и конкурс в директни преговори с продавача“.

Сделката за закупуването на американските самолети Ф-16 се гласува окончателно от парламента, след като президентът Румен Радев наложи вето, но Комисията по отбрана го преодоля.

Четирите договора за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второто четене на 19 юли след близо 5-часови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и „Атака“ плюс „Воля“  се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет „по бързата писта“. Депутатите ще имат последната дума при приемането на сделката за американските самолети. 

Източник: БНР