Пациентите, чакащи за белодробна трансплантация, не са третирани адекватно

В България пациентите, които се надяват на белодробна трансплантация, не са третирани адекватно докато чакат за операция. Има риск част от тези хора да се окажат неподходящи за присаждане на бял дроб, каза пред “Хоризонт“ Наталия Маева, зам.-председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация: 

„Необходима е специфична рехабилитация. Във всички държави, в които се прави белодровна трансплантация, това е задължително условие – пациентът да премине първо през всички необходими тестове, които да покажат, че той е годен и едва тогава да бъде включен в активна листа на чакащите. Все пак повече от две години на някои от тези пациенти им се налага да чакат. Техните заболявания ескалират и с днешна дата е малко трудно да кажем колко от тях наистина са годни и биха могли да преживеят тази интервенция“, каза Наталия Маева от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна транплантация.

Вчера от Агенция Медицински надзор съобщиха, че Австрия е спряла трансплантациите на бял дроб за чужденци, с което отпада единствената възможност за българските пациенти.

Източник: БНР Снимка: Флагман.бг