Песните на Адел намаляват сърдечния стрес

Бразилски учени твърдят, че песните на Адел намаляват стреса и поддържат постоянен пулса, когато човек шофира в пиков час, предаде БТА, цитирайки публикация във в. „Дейли мейл“.

Успокояващи са и песните на Еня.

Учените от два университета в  Сао Пауло проверили теорията си с пет жени, шофиращи в бразилския град Марилия.

Плейлистата се състояла от версии на пиано на хитовете Hello и Someone Like You на Адел, Exile на Еня, инструментална версия на Amazing  Grace на Крис Томлин и мелодията за медитация Electra на „Еърстрийм“.

Жените са шофирали по натоварени улици 3 км в Марилия в автомобил, предоставен от учените. Те са изминавали отсечките средно за 20 мин.

В единия тест шофирали с музика, а в другия – на тихо. Учените  измервали постоянно сърдечния им ритъм.

Музиката е намалила колебанията в сърдечния ритъм, а това с времето би помогнало за избягване на сериозни проблеми със сърцето.

„Установихме, че сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява, когато слушат музика, докато шофират“, каза проф. Витор Валенти от екипа.

Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече  имат проблеми.  Продължителните периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт.

Известно е, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и пулса, съобщава БНР.