Пет села са засегнати от африканската чума по свинете

Пет села вече са обхванати от африканската чума по свинете. Това потвърди за „Хоризонт“ заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. Това са плевенските села Жернов, Новачене, Муселиево, Въбел и Евлогиево. При всичките става въпрос за лични стопанства тип „заден двор“.

За да спрат разпространението на заразата, ветеринарните власти са умъртвили 51 прасета.

Днес в Министерството на земеделието е свикана спешна среща с Агенцията по храните, областните управители от Северна България и ръководството на Ловно-рибарския съюз за набелязване на мерки за справяне с проблема. Експертите припомнят, че чумата не е опасна за хората, но носи сериозни икономически рискове, защото може да доведе до унищожаване на свиневъдството. 

В Община Никопол продължават мерките за контрол и ликвидиране на заболяването африканска чума по свинете. Очакват се резултатите от взетите проби в 10-километровата надзорна зона.

По думите на кмета на Община Никопол, към момента африканската чума по свинете е ограничена в селата от този край благодарение на бързите мерки. Валерий Желязков, кмет на Никопол, заяви:

„На 3 километра от зоната животните се евтаназираха. Вчера се взеха проби в 10-километровата зона и чакаме сега да видим пробите, но аз смятам, че чумата я ограничихме поради това, че хората изклаха животните. Направихме призив към всички чрез кметовете на населените места и те се вслушаха. Разбраха сериозността на проблема и наистина стотици животни се заклаха, които не бяха болни, и ние почти вече нямаме прасета тук, в региона, но този начин е най-добрият за ограничаване на огнището. Надявам се утре-вдругиден да имаме информация и дано вече нямаме положителни проби. При влизане в населеното място няма проблем. При излизането има проблем. Тогава се проверяват колите. Нали знаете, че няма да се внесе прасе в тази зона, но може да се изнесе от там. Това се следи“. 

Източник: БНР Снимка: Монитор