Пийте бъз срещу кашлица и още…

Цветовете, плодовете и кората на бъза се използват при: хроничен бронхит, емфизем, магарешка кашлица, пневмония, астма, грип като температуропонижаващо и потогонно средство, болки в гърлото, ревматизъм, полиартрит, като диуретик при заболявания на сърдечносъдовата система и бъбреците, уролитиаза, оток от бъбречен произход, цистит.

Прилагат се също така при миокардит и сърдечна недостатъчност, заболявания, протичащи с отслабване на стените на капилярите, в комплексното лечение на захарен диабет, менопауза, невралгия. Отвара от бъз с мед действа при стомашни колики, както и бани с нея при полиартрит и ревматизъм, подагра и екзема.

За лечение на заболявания на дихателните пътища и белодробната система пригответе запарка. 1 супена лъжица цвят от бъз на 1 чаша вряла вода, съветва фитотерапевтът Андрей Пашов.

Настоявайте 30 минути. Пие се по 100 мл, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. При ревматизъм и подагра се препоръчват топли компреси от торбички, напълнени с цвят от бъз и лайка, взети по равно и залети с вряла вода.