България

Пламен Георгиев с голямата тераса ходи на училище за дипломати

Бъдещият ни консул във Валенсия и бивш шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се обучава по индивидуален план за новото си професионално амплоа, научи OFFNews от МВнР. От ведомството на Екатерина Захариева уточниха, че това е нормална практика за всички диломати, преди да поемат задгранична мисия. Георгиев посещава различни дирекции във Външно, за да трупа знания за държавата, в която отива, Испания.

В момента тече съгласувателната процедура с кралството покрай номинацията на бившия шеф на КПКОНПИ. Все още не е пристигнало одобрение за назначението му от испанска страна, допълват от МВнР.

На назначението му за генерален консул във Валенсия остро се противопоставиха от Дипломатическото дружество с мотива, че е некомпетентен и компрометира мисиите ни зад граница. От БДД посочиха още, че с назначението на Гергиев правителството за пореден път нарушава Закона за дипломатическата служба, тъй като т. нар. „политически” или „външни” назначения за службата не могат да надхвърлят 20% и се изисква човекът да е изявена личност с безспорен авторитет у нас.

Недоволни от новото назначение бяха и българите, живеещи във Валенсия, защото се съмняват, че ще ги защитава адекватно.

Междувременно ВСС отговори на запитване на „Сега“, че Пламен Георгиев още не е подал молба да бъде освободен от длъжността „прокурор“. В момента няма необходимост да се избързва с оставката, защото още се чака одобрението на Испания, а мандатът на Георгиев започвал да тече от момента, в който стъпи на испанска територия, уточниха от Външно.

Пламен Георгиев се прочу покрай впечатляващия си апартамент и барбекюто на огромната тераса. Районните инспектори на „Слатина“ обявиха, че навесите на терасата са незаконни, но досега те не са съборени.

Източник: OFFNews.bg