Плащаме по-висока такса смет от догодина в Хасково

По-високата такса смет за Хасково вече е факт. Днес общинските съветници повишиха с близо 16.7% услугата. Общинският съветник Цвети Лалов показа от трибуната две кутии цигари и посочи, че толкова е повишението за година. По думите му, той е разговарял с възрастни хора и те приемали новите цени.

Против увеличението бяха съветниците от БСП. Общинският лидер на социалистите Камен Тодоров поиска ясни отчет и анализ преди да се предложи конкретно поскъпване на такса смет. Мнозинството не прие неговото предложение да се отложи точката за следващо заседание, за да се изчака приемането от правителството разсрочване на отчисленията за общините. Именно отчисленията за общините е в основата на новите цени на такса смет. От БСП настояха и за дискусия по въпроса.

Йозджан Мехмед от ДПС също подкрепи повишението. Той заяви, че хората са съгласни да дадат 20 лв повече, но да им е чисто. Деян Янев от „Демократична България – Обединение“ препоръча да се подобри услугата. „Екопрогрес“ да си върши по-добре работата, иначе услугата струва толкова колкото струва и тя трябва да се плаща, каза той.

От „Движение Заедно за промяна“ не участваха в гласуването и заявиха, че предложението може да падне в съда.

Новите цени на такса смет бе подкрепено от 29 души, а 6 бяха против. Само бившия кмет Добри Беливанов, сега от ССД, се въздържа.