Здраве

Ползите от яденето на пъпеш

Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните му качества се дължат на полезните вещества, които съдържа – вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н. Ако сте любители на този плод, сега е времето да хапвате, колкото се може повече. Ето кои са лечебни свойства на пъпеша:

Предотвратява рака

Учените са изследвали ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Пъпешът е богат източник на ликопен – каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Доказателство, че ликопен може да спре растежа на туморните клетки е получено и при изследвания в лабораторни условия.

Укрепва имунната система

Съставът на пъпеша включва минералите калий, магнезий, желязо, калций, селен и други съставки, които са важни за дейността на имунната система.

Помага за по-здрава кожа

Пъпешът изглажда кожата и предотвратява нейното стареене, благодарение на витамините А, В и С. За да изгладите бръчките по лицето и да се избавите от неприятните обриви по кожата, може да опитате следната отвара от семки от пъпеш. Залейте с чаша кипяща вода 1 с.л. стрити семки и ги оставете да престоят около час.Приемайте от тази отвара сутрин и вечер.

Поддържа здрави очите

Свойствата на лутеина, като силен актиоксидант, помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.

Помага при стрес и тревожност

Учените са установили, че ако ежедневно приемате сок от пъпеш, ще намалите стреса и умората.

Източник: Дарик нюз Снимка: gotvach.bg