България

Полицаи излизат на протест на празника си

На празника на МВР, 5 юли – най-големият полицейски синдикат излиза отново на протест. Този път заради нощния труд, обясни заместник-председателят на организацията Илия Кузманов.

И обяви искането: ставката да стане поне лев на час срещу сегашните 25 ст. Така в петък, когато МВР чества 140-годишнина, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) организира 20-ия си национален протест, в който ще се включат и служителите от затворите.

Кузманов припомни, че повече от година и половина синдикатът чака решение на въпроса с нощния труд.

Протестът започва от сградата на МС, където се очаква да дойдат около 1000-2000 човека от цялата страна.

„Шест часа шезлонг на Приморско е 30 лева, а осем часа на границата – два лева“, пресметна Кузманов. Така се стигало до демотивация сред служители, които напуснали.

От БЛС подкрепят униформените, но няма да протестират, обясни главният секретар на организацията д-р Стоян Борисов и допълни, че 400 000 човека у нас полагат нощен труд. И всички те са подложени на риск от заболявания. Според стандарт могат да се дават по 12 часа нощен труд на месец, а у нас положените часове са много повече, каза още Стоян Борисов и нарече ставката от 25 ст. за смешна.

Нощният труд е изключително вреден, а в България е и нископлатен. В момента това става по наредба от 2007 година, когато средната заплата беше около 400 лева. И това трябва да спре, посочи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Източник: Дарик нюз Снимка: Breaking.bg