Здраве

По-малко вредното не е безвредно

Е-цигарите и бездимните устройства съдържат по-малко вредни вещества от конвенционалните цигари, дали обаче това ги прави безвредни и дали не крие други щети?

Разговорът на Ива Дойчинова с психоложката Марина Кунчева, националният пулмолог проф. Костов, Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията и Християн Митев – юрист и депутат, очертава различните аспекти на проблема – здравни, психологически, социални, а и икономически. 

По отношение на вредата от различните тютюневи продукти официалната позиция на Европейското респираторно общество е, че всички тютюневи продукти са вредни. Другото са детайли – като например това, че е-цигарите и бездимните устройства са различни. Те наистина вредят по-малко, но това не значи, че не носят рискове. По-скоро става въпрос за компромис със зависимостта.

Съдържателите на заведения, които пострадаха от пълната забрана на пушенето на закрито преди години, са доволни от бездимните устройства – те не пречат на непушачите и изглеждат като напълно легитимен вариант, от който всички са доволни.

„Именно тук е проблемът – новите устройства са приемливи, не миришат лошо, напротив – изглеждат добре – което подава сигнал към младите, че употребата им е нещо нормално, дори модерно и шик“ – изтъква пулмологът проф. Костов. 

В тази светлина пушенето на публично място създава определен поведенчески модел и от тази гледна точка разрешението на бездимните цигари може да има по-голям токсичен ефект, именно заради маркетирането им като нещо безвредно, приятно и приемливо“ – допълва професорът. 

Източник: БНР Снимка: pexels