България

По 30 евро средно за нощувка през 2017-а са плащали чужденците у нас

По около 30 евро за нощувка са плащали чуждестранните туристи у нас, сочат данните от проучване на Евростат за 2017 година. Според него средно у нас туристите са оставали за по 4 нощи.

Според данните от анализа на Евростат, фокусиран върху туризма в държавите-членки на ЕС преди две години, около 11 милиона и 500 хиляди чужденци са посетили страна ни. От тях 5 милиона и 500 хиляди – с цел туризъм, като най-висок е бил делът на туристите от Германия – 13 процента, следвани от румънците и поляците с малко над 6 на сто. Страната ни е представлявала интерес и за туристи от Гърция, Русия и Северна Македония, допълват от Евростат.

Според техния анализ средният показател за ЕС на една нощувка е бил 73 евро при реализирани средно около 5 броя нощувки. А страната с най-много реализирани нощувки от туристи е Германия – близо 221 милиона за 2017-а. Там средната цена на нощувката е била 86 евро, като туристите са оставали за средно по около 9 нощи. На втора позиция по брой нощувки в ЕС е Франция, следвана от Испания, Полша и Италия. Малта пък е била най-слабо посетената страна – с около 763 хиляди броя нощувки при средна цена от 60 евро за три нощувки.

Най-скъпата страна за нощуване е била Дания – 136 евро за нощувка, а  най-евтина – Латвия с 19 евро, отчита още Евростат. 

Източник: БНР Снимка: Pixabay