НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Правят център за възрастни хора с деменция в Димитровград

Бившата АТЗ болница в Димитровград ще бъде ремонтирана и напълно обвновена, а в нея ще бъде изграден „Център за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция“, съобщи днес кметът Иво Димов. Ремонтът трябва да приключи до 15 април 2020 г.

Обновяването на построената през 1964 г сграда и функционирането на Център-а ще стане с 554 856 лв. Финансирането е европейско. Кметът Иво Димов съобщи още, че със 100 000 лв., от бюджета на общината пък ще бъде закупено оборудване. Това обаче може да стане в следващата бюджетна линия.

Предвидената социална услуга, чрез разкриване на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция е с капацитет 15 души. От община Димитровград информираха, че годишната издръжка за един човек излиза около 11 000 лв.

На пресконференцията стана ясно, че по закон може да се настанят само 15 души, а хората, които ще имат нужда от тази услуга са повече. Към момента 7 души, които са с адрес в общината са настанени в подобни центрове в България. Отделно от това имало и други хора, които се нуждаят от подобна помощ.

Областният управител Станислав Дечев, който присъства на символичната първа копка днес пожела успех. Той също разгледа сградата, която ще бъде ремонтирана основно.

Какво каза още кмета Иво Димов и каква нова социална услуга подготвят в Димитровград, може да чуете в секцията Аудио новини.

Снимка: Областна администрация