България

Президентът подписа указа за Иван Гешев

Държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

В изказването си президентът припомни казаното при връщането на избора на Иван Гешев за главен прокурор в началото на месеца: „Подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията. Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“.

По-рано днес президентът и Иван Гешев се срещнаха на „Дондуков“ 2. Радев заяви, че е изразил ясно своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура:

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост“.  

В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, подчерта Румен Радев и добави:

„Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“. 

За първи път Гешев беше избран на 24 октомври, а след като президентът отказа да подпише указа за назначаването му, съдебните кадровици потвърдиха отново избора си на 14-ти ноември. И двата пъти резултатът от гласуването във ВСС беше 20 на 4.

Президентът беше призован от някои юристи, преди да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор, да попита Конституционния съд за процедурата – отначало или от етапа на гласуването трябва да се повтори при връщане във Висшия съдебен съвет.

Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров приключва на 10 януари 2020 година. 

Източник: БНР Снимка: Президентство на Р България