Пробация за ром късал пагон на полицай, дърпал ризата на друг униформен и заплюл техен колега

Общ работник от ромски произход дърпа ризата на полицай, скъса му пагона, опита да рита в лицето друг полицай и наплю още един техен колега, бе осъден на пробация. Присъдата е след като прокуратурата в Свиленград сключи споразумение с подсъдимия, който е с начално образование.

Хулиганството, както е квалифицирано от държавното обвинение, е извършено през август. Полицаи от Свиленград били извикани на сигнал за семеен скандал. Именно тогава подсъдимият започнал да буйства срещу служителите на МВР.

Освен това в решението на Районен съд Свиленград е посочено, че ромът е отправил обиди и заплахи за саморазправа с полицаите и техни близки. Магистратите сочат, че деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост.

Присъдата е пробация, която се изразява в това, че мъжът ще прави „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 1 година и 3 месеца с периодичност на явяването 2 пъти седмично“, „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от същия период и ще положи „Безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 150 часа за срок от 1 година.