Спорт

Пробват нова система за съдийство за Токио 2020

Олимпийският бокс ще изпробва нова система за съдийство, която според организаторите на игрите в Токио догодина може да подобри прозрачността за вземане на решения. Новата, компютъризирана система прави оценката на съдиите видима в реално време, в опит да се избегнат разногласията от Рио 2016, когато десетки длъжностни лица и рефери бяха отстранени заради предполагаемо уреждане на мачове.

Според въпросната система петимата съдии, които следят развоя на мача, ще натискат цветен бутон в зависимост от това кой боксьор е нанесъл точен удар. Техните решения ще се появяват на екран, който ще се следи от супервайзър. Резултатите могат да станат видими и за публиката, след като длъжностните лица вземат окончателно решение дали съдиите са отсъдили правилно.

„Недоверието към съдиите е изключително голямо. Работихме здраво, за да възтържествува справедливостта“, заяви  президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който ръководи работната група, организираща бокса на Олимпийските игри догодина. 

Според него новата система ще увеличи прозрачността в спорта и ще донесе по-справедливи оценки, които ще бъдат по-лесно възприемани. Защото в крайна сметка съдийството в бокса е много субективно.

Новата система ще бъде изпробвана за първи път днес в зала „Риогоку Кокугикан““ в Токио, където ще се проведе олимпийският турнир по бокс следващото лято.

Източник: БНР