Прокуратурата освободи Евгения Банева от ареста

Съпругата на хасковския бизнесмен Николай Банев – Евгения е на свобода сред решение на Специализираната прокуратура. От обвинението са променили мярката за неоттклонение, в най-леката – подписка заради здравословни причини.

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания.

По досъдебното производство в Специализираната прокуратура е предоставено заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“, в което се сочи, че настоящото здравословно състояние на Евгения Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на оперативно лечение в спешен ред.

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

Наблюдаяващите прокурори незабавно измениха определената мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата, се казва в прессъобщението.

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следи изпълнението на мярката за неотклонение.

Снимка: Дневник