Новини

Прокурори от Димитровград дават брифинг за отравянето, не казват нищо

Даването на подробности около разследването с отравянето на 28 крави в Димитровград се оказа невъзможно за 3-ма прокурори. Те сами поискаха да дадат брифинг, а на него днес изнесоха само факти и обстоятелства, които вече се знаят.

Близо 72 часа след инцидента от Районна прокуратурата Димитровград не успяха да посочат, колко души са разпитани, кога ще са готови експертизите, затрудниха се и с посочването на отровните вещества. На журналистически въпрос, защо поискаха среща с репортерите след като не могат да изнесат детайли, неизвестни на обществото, се получи мълчание. На почти всички журналистически въпроси, обвинителите се позоваваха на следствената тайна.

Това, което до момента не бе казано е, че разследването е срещу неизвестен извършител и че са съставени 3 основни версии.

Засегнатият фермер ще получи обезщетение от 37 034 лв., от Държавен фонд „Земеделие“, съобщиха от ведомството. Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си, казаха още от ДФ „Земеделие“.

Иначе днес беше разрешено водоснабдяването в общините, засегнати от инцидента. Постепенно се захранват системите с вода в Димитровград и Свиленград. До края на деня всички димитровградски и свиленградски домакинства ще имат вода в домовете си, увери министър Емил Димитров. Разрешението за пиене на водата ще бъде издадено, когато повторните проби покажат качествен резултат. Това най-вероятно ще стане утре.