Простички упражнения свалят кръвното налягане

Канадски учени са установили, че упражнения за разтежение – т. Нар. Стречинг, намаляват кръвното налягане по-ефективно от ходенето. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physical Activity and Health.

„Когато разтягате мускулите си, разтягате и всички кръвоносни съдове, които хранят мускулите, включително големите артерии. Ако намалите сковаността на артериите, съпротивлението на кръвния поток ще намалее“, обяснява д-р Фил Чилибек, един от съавторите на статията, цитиран от EurekAlert.

По време на експеримента участниците в него правели разтежения или разходка по половин час 5 дни в седмицата. В проучването са участвали 40 души, чиято средна възраст е била 61 години. Учените са измервали кръвното им налягане преди и след експеримента.

Групата на участниците, които са правили стречинг, показват по-значително намаляване на кръвното налягане по всички параметри. В замяна, обаче, участниците в експеримента, които са правили половинчасови разходки 5 дни в седмицата, загубили повече телесни мазнини в областта на талията./Дарик нюз/