Протестиращи в Неохим: Правителството не прави нищо за намаляне цената на газта

Между 100 и 150 души от торовия завод в Димитровград тази вечер излязоха на протест, защото може да останат без работа. Хората и синдикалните лидери, присъствали на недоволството, обвиниха правителството, че не прави нищо за намаляне цената на газта, откъдето идва и проблема.

На протест бе и Тихомир Димитров, който от 10 години работи в завода. Той се надява на жълтите павета да чуят апела им и да помислят за хората. Красимир Митов, от синдикат, поиска властта да намали с 30% цената на газта.

На протеста хората се заканиха, че ако не бъдат чути са готови да недоволстват и пред министерския съвет. Те приеха и декларация, която ще бъде изпратена на правителството. Недоволните заявиха, че искат да запазят работните си места и че нямат никакви политически претенции.

На протеста стана ясно още, че Неохим АД е в много тежко финансово състояние. Голяма част от хората бяха скептични дали утре ще бъде подписан колективния трудов договор. В завода съкращения са започнали през август. Сега там работят около 1 000 души.

Тази вечер никой от ръководството на завода не дойде при хората.

Репортаж от протеста може да чуете в секцията Аудио новини