Протест на асоциация „Белодробна хипертония“ пред МЗ

Асоциация Белодробна хипертония организира протест от 7.30 часа пред Министерството на здравеопазването с искане за оставка на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заради липсата на белодробни трансплантации вече втора година у нас и заради неработещата Национална програма за донорство. Протестът се подкрепя от Националния алианс на хората с редки болести. 

Поводът за протеста е, че две години и четири месеца след приключване на Договора за белодробни трансплантации с Университетската болница във Виена в България все още няма нито един българин, включен в европейската листа на чакащи за тази операция.

Месец след като Илиана Христова беше  успешно трансплантирана с бял дроб в Университетска болница въвВиена, тя остава единствената пациентка в листата на чакащите на Евротрансплант при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница тази година.

Междувременно Австрия спря трансплантациите на бял дроб за чужденци. Затова близки на пациенти, чакащи за трансплантация, са отново на протест пред МЗ. Според тях две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Виенската болница, все нито един българин не включен в европейска листа на чакащи за операция. Пред „Хоризонт“ Тодор Мангъров – председател на Асоциация „Белодробна хипертония“, заяви: „Голяма част от българите, за да се лекуват, са принудени да емигрират в страни от ЕС, за да получат дългоочакваната трансплантация“.

Няма действаща национална програма за донорство, няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация у нас и затова искаме оставката на министъра на здравеопазването, допълни Мангъров: „Протестът е обявен като безсрочен до подаване на оставката на здравния министър или до решаване на проблема“.

19 пациенти чакат за белодробна трансплантация.

От Националния алианс на хората с редки болести са категорични, че единственият път за решаване на проблема е трансплантация в чужбина – председателят Владимир Томов.

Протестът е и заради това, че според АБХ няма действаща Национална програма за донорство, няма обучен медицински екип от специалисти за белодробна трансплантация, а сливането на ИАТ към мегаагенциаята по медицински надзор е било пагубно, каза още Тодор Мангъров.

Протестиращите настояват за оставката на министъра на здравеопазването.

В отговор на нашето запитване от Министерството на здравеопазването отговориха, че към момента България не е член на Евротрансплант. Страната ни полага всички необходими усилия, за да засили сътрудничеството за обмен на органите и да се присъедини към Евротрансплант като равноправен партньор. След създаването на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ България е предоставила по линия на Евротрансплант 7 органа, 4 от които – бял дроб.

С цел намиране на трансплантационен център в страни-членки на ЕС българската държава за пореден път е отправила запитвания до редица европейски клиники за предоставяне на оферти за наши граждани за извършване на белодробни трансплантации. Успоредно с това, сме отправили запитвания и до чуждестранни екипи от трансплантолози от европейски страни, които при възможност да извършват белодробни трансплантации на нуждаещите се пациенти у нас.

Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 14 наши специалисти, в това число кардиохирурзи, пулмолози, анестезиолози и физиотерапевти.

Относно Националната програма за насърчаване на донорството, предстои стратегическият документ да бъде утвърден от Министерски съвет.

Не на последно място посочват, МЗ предлага промени, според които да отпадне ограничението за трансплантация само в страни от ЕС и такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

От Министерството на здравеопазването заявиха за „Хоризонт“, че страната ни полага усилия за засилване на сътрудничеството за обмен на органите и за присъединяване като равноправен партньор в организацията „Евротрансплант“.

Източник: БНР