България

Протест срещу Иван Гешев за главен прокурор

Без номинация за нов главен прокурор започна заседанието на Висшия съдебен съвет. Дали заместник главният прокурор Иван Гешев ще остане единствен кандидат за следващ обвинител номер едно, ще стане ясно в понеделник.

Протестиращи срещу номинацията на Гешев и подкрепящи заместник главния прокурор се събраха тази сутрин пред съдебния кадрови орган. Пред медиите обаче говориха само настояващите Прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Гешев:

„Този човек, Иван Гешев, който се представя за юрист, всъщност си позволява действия, недопустими за един юрист предварително да определя виновни без доказателства, без влязло в сила съдебно решение и посочва враговете на народа. Няма да се примиря да живея в държава и общество, в което се връщат сталинските порядки“.

В 9 часа пред Висшия съдебен съвет започна протест срещу единствената засега кандидатура за нов главен прокурор – на заместник главния прокурор Иван Гешев. Организаторите са от коалиция „Демократична България“, представители на която той обвърза индиректно с кибератаката срещу Приходната агенция в телевизионно интервю във вторник. „Да, България“ и „Демократи за силна България“ се обявяват срещу кандидатурата на Гешев, защото, според тях, тя е в разрез с обществения интерес и с очакванията за реформи в прокуратурата и за справедливост.

Протестиращите заявиха на номиниралите Иван Гешев членове на ВСС, че са мафия и поискаха оставката им, ако не оттеглят номинацията. Те настояват за нова процедура по номинация, в която главният прокурор Сотир Цацаров да не участва. Абсолютно недопустимо е Иван Гешев да стане главен прокурор, заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който съобщи, че ще внесе искане за неговото дисциплинарно отстраняване: „Надявам се някой в тази сграда да стартира дисциплинарно производство срещу Гешев“ и изброи причините – начина на водене на делото на КТБ, ареста на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. „Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е насрочен за 24 октомври. От сега искам да обявя протест пред сградата на ВСС на 24 октомври, ако дотогава той не бъде отстранен. Искам да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват, без гражданите да им кажат какво мислят и да им кажат, че са мафия, и да поискат техните оставки“.

Ето какво каза един от протестиращите: „Полезен ход е да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност. Това трябва да стане още днес на заседанието на ВСС, след което министър Кирилов да предложи няколко имена, които са съгласувани с гражданите. Не можем да предвидим дали ще се получи друга номинация, но сме сигурни, че правосъдният министър трябва да бъде изслушан от активна страна в тази посока. Още днес трябва да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност, това е човек, който нарушава всички висши стандарти на магистратите, който разсипа КТБ делото и прикрива Пеевски и работи за Пеевски – Борисов, но то е неговото назначение да бъдат прикрити престъпленията на премиера Борисов и Делян Пеевски“, добави демонстрантът.

В същото време контрапротестиращи се появиха с плакати „Оставка на Лозан Панов, слугата на олигархията“, „Да спрем политическата намеса в прокуратурата“, „Слугите на Иво Прокопиев не искат Иван Гешев за главен прокурор“. От тяхно име никой не пожела да говори за Националното радио. „Платени са вън“ беше призивът към тях на организаторите на протеста на „Демократична България“ и събралите се граждани. Трамвайното движение през цялото време е спряно.

Източник: БНР Снимка: OFFNews.bg