България

Проф. Габровски: Възстановяваме нормалния ритъм на работа в „Пирогов“

Постепенно се възстановява нормалният процес на работа във Второ вътрешно отделение на болница „Пирогов“ след вчерашния взрив и последвал пожар, при който загинаха двама пациенти. Щетите вече са установени. Започва укрепване на една от стените, пострадала от взрива, каза заместник-директорът на спешната болница проф. Николай Габровски:

„Надяваме се в кратки срокове тази част от отделението да бъде възстановена. На практика е изолирана в момента от останалата част от отделението. Направихме, разбира се, реорганизация, при която бяха дислоцирани в различни отделения пациенти и в момента бих казал, че възстановяваме нормалния ритъм на работа. Да, в отделението има пациенти“.

Продължава разследването на причините за инцидента и не се изключва версията за възможно възпламеняване на кислородната система след запалване на цигара. Проф. Николай Габровски коментира тази хипотеза:

„Нарушения на вътрешния ред за съжаление понякога се случват от пациенти и имаме много сериозен проблем с това. Доколкото знаем, единият пациент със сигурност е бил пушач. Това е факт, но ние нямаме основание да твърдим, че има връзка между едното и другото и не бих го направил, докато няма категорични заключения“.

Източник: БНР