Първенецът на Випуск 2019 в Медицинския: Учих между сушилнята, пералнята и печката

Днес Випуск 2019 г на Медицинския филиал на Тракийския университет в Хасково се дипломира. Церемонията по връчване на дипломите бе в зала Хасково. Първенец по успех е Ана Радева, която завършва с Отличен 5.96. Общо 25 се дипломират като медицински сестри и 20 якушерки.

Г-жо Радева, как се постига успех от 5.96?

Мотивацията ми да уча медицина бе една детска мечта. Мечтата на едно дете, което винаги искаше да помага на болните деца и да ги прави щастливи. Като ученичка в 5-ти клас се влюбих в Биологията и знаех, че някой ден ще работя в сферата на медицината. И когато ти харесва някоя професия, в името на пациентите, и на човека като цяло, и се полагат усилия в тази насока, то винаги се получава. В този ред на мисли, отличният успех не е невъзможен.

Вие сте семейна жена и докато учихте през тези 4 години това отрази ли се на семейството Ви. Толкова лесно ли беше да завършите?

Абсолютно. Имах пълната подкрепа на семейството си, на децата си и общо взето между домакинските си задължения, и ангажиментите към децата, които са ученици, не съм чувствала никаква тежест или натоварване. Дори съм се шегувала с колеги, че между сушилнята, пералнята и печката винаги съм научавала някоя лекция.

Заслужаваше ли си да се учи 4 години за професия, в която от няколко месеци има протести?

Мисля, че 4 години са много време за медицинска сестра, като се има предвид, че лекарите учат 6 години. А професията на лекаря е много по-престижна и е водеща. За медицинска сестра мисля, че са достатъчни 2 години. Но това са изисквания на ЕС, за да бъдат дипломите легитимни в Европа.

И сега накъде след като дипломата е в ръката Ви?

Това е труден въпрос. Има неща, които не ми харесват в системата като цяло. В процес на изчакване съм.

В дамската Ви чанта няма ли билет за чужбина?

Благодаря за въпроса. Щеше да е много хубаво, но семейството ми е на първо място. Засега не бих взела такова решение. Но идеята ми е в главата и смятам, че в чужбина условията са по-добри, а и заплащането е адекватно.

Т.е излиза, че Вие сте поредния млад човек, който е взел диплома и гледа навън?

Еми да, така се получава за съжаление. Това е действителността в момента. Аз говоря от мое име, но много хора виждат ситуацията така.

В обратен смисъл перспективата е да останате тук и да получавате 600-700 лева?

Да, с някакви си 50-60 лева разлика от заплатата на санитарката, което наистина е безумно. Но това е действителността, за съжаление.

Къде са проблемите на системата?

Те са комплексни и не са от вчера. Нивото на медицинското образование е наистина на добро ниво. Проблемът, който става все по-належащ за решаване идва относно практическата подготовка. Студентите стават все повече, а базите за обучение-с все по-малки възможности. Някои отделения имат спешна нужда от ремонти, ново оборудване, консумативите доста често не достигат. Българските медицински сестри са високо оценявани по света, защото са подготвени да мислят и разсъждават във всяка една ситуация.

А имате ли виждане как да се променят нещата?

Трудоемка задача, но не и невъзможна. Разбира се, за целта са необходими усилията на много хора и институции. Като начало по-правилно разпределение на средствата, необходими на болниците за нормално оборудване на стаите, осигуряване нужната апаратура за диагностика и лечение, както и на необходимите медикаменти и консумативи за всяка болнична аптека. Проблеми за обсъждане в нашата сфера има много, но само говорейки не може да променим нищо. Ако ми позволите бих искала да благодаря на своите преподаватели от Филиал Хасково на Тракийски университет, които ни дариха със своите знания и опит, с тяхното приятелско отношение и безценни съвети за професията, а и живота като цяло. Благодаря и на семейството си, и близките ми, които ме подкрепяха през всички тези години в моите избори и желания.