Радев: България и Гърция ще обединят усилия за изработване на план за защита на сухоземни граници на ЕС

Президентът Румен Радев участва в Атина в 15-ата среща на върха на държавните глави на парламентарните републики от Европейския съюз. Тя е посветена на миграционния натиск към Европа и предизвикателствата пред икономическото развитие. Българският държавен глава представи позицията на страната ни за овладяване на мигрантския натиск и настоя за „споделена отговорност“ към бежанците от всички европейски страни. 

На форума в Атина българският президент Румен Радев изрази позиция и виждане за бъдещето на Европейския съюз. Според държавния глава Кохезионната политика на Европейския съюз остава приоритет за България и успехът й е в това да се преустанови миграцията на младите хора и те да намират перспектива у нас.

Президентът подчерта необходимостта да се преодолеят различията Изток – Запад в Европа.

По отношение на проблемите с мигрантската вълна позицията на президента Радев беше, че Европа се фокусира върху последствията и по-малко върху причините, довели до тази миграция и допълни:

„Постигнахме общо виждане България и Гърция да обединят своите усилия пред Европейския съюз за изработване на оперативен план, който да защитава външните сухоземни граници на Съюза в случай на рязко нарастване на мигрантския натиск с отговорности на всяка една държава“.

Българският президент проведе среща и с премиера на Гърция Мицотакис, която премина в „изключително приятелска атмосфера“, съобщават в коментари гръцките медии. Бяха обсъдени теми за търговския обмен между двете страни, съвместни енергийни проекти и туризъм.

Очаква се тази вечер след приключване на срещата президентите да подпишат обща декларация по миграционна политика и икономическо развитие на Евросъюза.

Източник: БНР