Разбиха наркогрупа, участвали и полицаи

Организираната престъпна група, създадена с цел наркоразпространение – основно амфетамин и марихуана, е действала от началото на 2017 г. на територията на град София, кв. „Требич“, с. Мировяне, Нови Искър и село Доброславци. В бандата имало и двама полицаи, които помагали.

В хода на разследването е установено, че групата е имала строго изградена пирамидална структура – на най-долното ниво са били уличните дилъри, които са се снабдявали с наркотичните вещества от членове на групата на средно ниво, а те от своя страна са се сдобивали с дрогата от ръководителя или организатора на престъпната група, информират от МВР.

Разпределянето на парите от разпространението на наркотици се е осъществявало в обратен ред –сумите са се предавали от ниското към високото ниво на групата, с печалбата са се закупували скъпи автомобили. За грам трева за пушене и грам амфетамин се е заплащало по 25 лв. Голяма част от членовете на групата са криминално проявени с предходни осъждания за телесни повреди, разпространение на наркотични вещества, кражби и грабежи. Събрани са доказателства, че със сила, заплаха, нанасяне на телесни повреди и палежи на автомобили участниците в престъпната дейност са принуждавали различни лица да разпространяват наркотични вещества, както и такива, които да купуват наркотици от тях.

В рамките на разследването било установено, че в състава на групата са участвали и двама полицейски служители – старши полицаи в Охранителна полиция – Второ РУ. Тяхната роля била изключително важна –  разчиствали са терена на групата от други разпространители на наркотични вещества; срещу заплащане арестували посочени от ръководителя на групата лица, извършвали проверки на негови конкуренти. Събрани са доказателства, че един от служителите е пренасял наркотични вещества в патрулния автомобил по време на служебните си задължение. Срещите между полицаите и членовете  на групата са се провеждали в сервиз за автомобили, с цел да не будят подозрение, съобщават от полицията.

При проведената специализирана полицейска операция на 29 ноември са задържани 10 лица, извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса и са проверени 18 автомобила. Иззети са голямо количество марихуана, амфетамини, разпределени на малки дози, готови за разпространение, както и везни, метални мелници за мелене, множество мобилни телефони, бележки с имена и записани суми срещу тях. Назначена е експертиза на иззетата дрога и се установява количеството.

На всички задържани е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на наркотични вещества. Осем от тях са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, на един е наложена мярка за неотклонение – „парична гаранция“, а друг е обявен за общодържавно издирване, предстои издаването на Европейска заповед за арест.