Решават за убийството на Кокала в Александрово утре

Съдът ще заседава за убийството в хасковското село Александрово в петък. Тогава ще бъде разгледано искането на прокуратурата 15-годишният Васил да остане в ареста. Според полицията, той заедно с братовчед си Дончо на 13 години, са пребили до смърт Димо Димчев – Кокала на 61 години в неделя вечерта.

Разследващи коментираха, че мъжът е бил пребит зверски с ритници и пръчки. Майката на 13-годишното момче – Йорданка твърди, че те не са искали да го убиват и че са действали при условията на самоотбрана. По думите й двете деца са били нападнати от Кокала.

Това изобщо не е вярно, бит е с изключителна жестокост, разказват полицаи. Няма нито едно останало здраво ребро от боя, обясни криминалист пред Taran.news.

Първоначално Йорданка и съпругът са били арестувани, заедно с още един мъж от селото, казват информирани. Психолози обаче установяват, че те знаят всичко за убийството, но не са извършители. Тогава криминалистите се насочват към двете деца, за които в селото хората говорят, че са изключително жестоки. И възрастните, и децата се опитали да прикрият следите, убедени са ченгетата. Освен това те са направили опит да заблудят напълно полицаите и да тласнат разследването в друга посока. Йорданка и съпругът й няма да бъдат подведени под отговорност. Защото така казва закона.

Прокурорът по делото Николай Гугушев смята, че има достатъчно събрани доказателства за двамата тийнейджъри, че са извършили побоя. Според запознати те си признали всичко и са обяснили механизма на убийството.

Малолетният е освободен, а 15-годишният Васил, племенник на Йорданка е с мярка за неотклонение задържане за 72 часа. Дали по-големият ще остане в ареста това ще реши Окръжен съд Хасково утре.

А относно другия обвиняем Гугушев обясни, че по закон в България малолетните са наказателно не отговорни. Спрямо тях може да се приложи мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Отправил съм предложение на местната комисия за борба с противообществените прояви към община Хасково да образува възпитателно дело, да обсъди всички обстоятелства и тогава комисията да предложи налагане на мярка. Ако комисията прецени, че трябва да се наложи друга по-тежка мярка, то тогава ще сезират Районен съд, обясни още прокурорът. А по-тежка мярка за малолетен означава – да бъде настанен в интернат или във възпитателно училище. Комисията към кметството е единственият орган, който може да предложи на съда налагане на подобни мерки.

Какви наказания евентуално могат да получат двамата, чуйте Николай Гугушев в звуковия файл в секцията Аудио новини.