Решиха: Прокурор ще разследва Главния прокурор

С изменението, което правим сега, създаваме абсолютно независим прокурор, който разследва главния прокурор при хипотеза – извършено престъпление. Той е независим от главния прокурор, разследва и не докладва до внасянето на обвинението, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Венецианската комисия ни дава възможност да се съобразим с Конституцията и би трябвало вече и съдиите и прокурорите да се успокоят, да си гледат работата и да не се занимават с партийни дела, каза Борисов.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия излязоха с изключително критични становища за проектозакона на правосъдния министър Данаил Кирилов, който регламентира възможностите за разследване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Затова и се наложи правителството спешно да „ремонтира“ проекта на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Новата длъжност ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години.